Bij een huurwoning moet de eigenaar de woning aardgasvrij maken voor 2050. Huurt u via een particuliere eigenaar? Neem dan contact op met de eigenaar of beheerder voor informatie. Voor Woonplus-huurders verzorgt en betaalt Woonplus het aardgasvrij maken van de woning. Hieronder leest u over de aardgasvrij aanpak van Woonplus. 

 

Voorstel
Als uw complex aan de beurt is, krijgt u een voorstel in de vorm van een bewonersboekje.
In dit voorstel combineert Woonplus de werkzaamheden voor het aardgasvrij maken met noodzakelijk onderhoud en verbeteringen. Woonplus maakt het boekje samen met bewoners. Hiervoor is er een Klankbordgroep voor elk complex.

> Meedenken over het voorstel voor uw complex? Bel Woonplus op 010 20 45 100.

Werkzaamheden
Woonplus combineert werkzaamheden voor aardgasvrij met noodzakelijk onderhoud en vebeteringen. Voor aardgasvrij maakt Woonplus de woning klaar voor aansluiting op het warmtenet. Hiervoor krijgt u een warmte-afleverset in de meterkast, nieuwe leidingen en radiatoren en een inductiekookplaat of -fornuis. Ook krijgt elke woning een individuele meter voor de warmte. Onder onderhoud (verschilt per complex) valt het verven van de kozijnen, een nieuw plafond in de douche en het toilet, en een nieuwe (riool)standleiding. Bij verbeteringen gaat het om bijvoorbeeld nieuwe voor- en balkondeuren, HR++ isolatieglas, en het isoleren van de panelen aan de galerij- en balkonkant. Bekijk hier de werkzaamheden in een voorbeeld bewonersboekje.

Woonlasten
Na de werkzaamheden gaat de huur €15,- per maand omhoog. Daar staan besparingen tegenover. De huur van de boiler (€16,-per/maand) of geiser (€11,- per/maand) vervalt.
Ook betaalt u geen vastrecht (€16,- p/maand) meer voor de gasaansluiting in uw woning.
De betere isolatie kan helpen om energie te besparen. Of u uiteindelijk meer of minder gaat betalen, hangt af van uw eigen energieverbruik. Wilt u tips en hulp bij energie besparen? Maak dan een afspraak met de gratis Energiehulp van gemeente Schiedam via www.energiehulp.nl/schiedam

Vergoedingen
Woonplus biedt drie verschillende vergoedingen:

  • een inrichtingsvergoeding van € 300 (3-kamerwoning),
    € 350,- (4-kamerwoning) of € 400,- (5-kamerwoning)
  • een vergoeding van € 350,- of € 600,- wanneer u zelf de inductiekookplaat of het inductiefornuis koopt of al heeft. Als u het fornuis of de kookplaat niet zelf koopt, krijgt u deze van Woonplus. Deze worden uw eigendom, net als de pannenset die u krijgt.
  • een vergoeding voor de geiser of boiler als deze uw eigendom zijn. De hoogte hangt af van de ouderdom en varieert tussen de 5% (9-10 jaar oud) en 75% (0-1 jaar oud).

Naast de vergoedingen krijgt u ook een strippenkaart. Hierop staan 100 punten waarmee u materialen of klussen kunt kiezen.

Gesprek
Tegelijk met het voorstel krijgt u een uitnodiging voor een gesprek. Tijdens dit gesprek licht Woonplus het voorstel toe en kunt u al uw vragen stellen. Het gesprek kan bij u thuis of in een Woonplus modelwoning. Hier ziet u meteen de eindresultaten van de werkzaamheden. 

Keuze
Bij het voorstel zit ook een akkoordverklaring. Hierop kunt u aangeven of u instemt met de werkzaamheden. Als 70% van de bewoners van uw complex akkoord gaat, mag Woonplus
de werkzaamheden uitvoeren in alle woningen van het complex.

Planning
Het duurt een aantal jaren om alle complexen aan te passen. Inmiddels zijn er al 650 woningen aansluitgereed. In het najaar van 2023 gaan de aannemers van Woonplus de volgende 333 woningen doen. Dit zijn woningen aan het Johann Straussplein, Albert van Raalteplein, Obrechtstraat en Sweelincksingel. Met de bewoners van de Toon Verheystraat is Woonplus nu in gesprek. Als zij akkoord gaan met het voorstel, starten de werkzaamheden aan hun woningen ook dit najaar. Bewoners van 88 andere woningen krijgen deze herfst het voorstel. Bij akkoord kan de uitvoering in 2024 starten. Voor de huurders van Woonplus-woningen in een VvE, volgt Woonplus de besluiten en planning van de (gemengde) VvE's. 

 

Vragen of meer weten?
Bekijk de informatie op de website van Woonplus of bel Woonplus op 010 - 2045 100. Dit nummer kunt u ook bellen als u een modelwoning wilt bezoeken.